Seglarhandskar, byxor och jackor - Vi utbildar dig om vad som behövs för segling i kallt väder

  • 21 Dec, 2022

Seglarhandskar och varma kläder

Uttrycket “Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” kan tyckas vara en klyscha, men det är högst aktuellt i seglarsammanhang. Med rätt seglarhandskar, jacka, byxor och andra seglarkläder kan du segla fram till dess att isen lägger sig.

Här ska vi gå igenom det du behöver, från topp till tå, för att hålla dig varm och torr oavsett seglarväder.

Jacka och byxor för att hålla värmen på segelbåten

En bra seglarjacka är ett måste. Välj en jacka med ett vattenavvisande yttre membran. Stoppningen kan vara syntetisk eller dun. Seglarjackor har längre krage och kraftigare manschetter än vanliga jackor. Det är för att de ska skydda mot vatten som slår upp på båten. Bra seglarjackor brukar vara försedda med reflexer i händelse av att bäraren skulle falla över bord.

Välj gärna en jacka med högre vattenpelare under den kallare och blötare tiden på året. Samma sak gäller för seglarbyxor och seglarhandskar, under höst och tidig vår kan du med fördel ha en hög vattenpleare och eventuellt ett lätt foder.

Under seglarjackan och byxorna rekommenderar vi att du bär yllekläder. Plagg i ylle leder bort fukt från kroppen samtidigt som de värmer och andas. Du slipper med andra ord svett som klibbar och kyler ner dig.

Mössa och seglarhandskar

Det spelar ingen roll hur varmt du klâr dig om du inte har rätt utrustning på huvud och händer. Man brukar säga att 50 % av kroppsvärmen försvinner om man inte bär mössa när det är kallt ute. Mössan kan gärna vara tillverkad i ett material som leder bort fukt. Under den kyligare tiden på året kan du med fördel satsa på ett par lite kraftigare seglarhandskar. Dessa bör vara vattentäta.

Läs på inför seglingen

Sist men inte minst vill vi påminna om att det inte spelar någon roll vilka kläder du har om du inte besitter kunskaper för att segla i kallt väder! Som alltid är rätt utbildning a och o. Vår medarbetare gick nyligen en utbildning hos Distansinstitutet.se och kan rekommendera att utbilda sig på distans. Se till att du har de rätta kunskaperna ifall vädret skulle slå om fort.